Zinkoxid och hudens tillstånd

Huden är det största organet i människan och den innehåller runt en femtedel av kroppens totala zink med den högsta koncentrationen i det yttersta hudlagret (epidermis)*.

Zink är viktigt för tillväxt, vävnadsunderhåll, immunfunktioner och sårläkning*. 

Systemisk zinkbrist kan vara associerat med hög ålder, speciellt hos individer med sämre matvanor och dom som lider av sjukdomar såsom kroniska sår eller dermatologiska tillstånd*.

Topikalt zink har använts för behandling av sår i över 3,000 år och har rapporterats ha antiseptiska, antiinflammatoriska, antimikrobiella och sårläkande egenskaper.

Numera används topisk zinkoxid huvudsakligen för att behandla kroniska sår och dermatologiska tillstånd och har vid applicering visat sig minska röd, irriterad hud, förbättra läkningstakten, främja epitelialisering och ha antioxidant, antisvamp och antibakteriella egenskaper*.

Zinkoxid är särskilt användbart vid hantering av hudåkommor och bensår, eftersom det ger en skyddande barriär, minskar inflammation och skapar en fuktig sårläkningsmiljö där hudens integritet har gått förlorad *.

* Se läslistan