Ichthammol för sår och hudvård

Ichthammol, en multimolekylär blandning som härrör från sulfonerad skifferolja (SSO) har använts på dermatologiavdelningar sedan 1800-talet. Man har sett genom olika rapporter att Ichthammol förbättrar blodflödet.

Med en historia som går tillbaka till början av 1300-talet när den första registrerade användningen av skifferolja i medicin registrerades, bryts nu Ichthammol från skiffer i franska Jura, med ursprung i gammalt marint material. I årtionden har Ichthammol använts inom sjukvården för behandling av eksem, dermatit, psoriasis och idag är det fortfarande ett viktigt läkemedel i hudläkarens arsenal. Ichthammol, har rapporterats ha ”mångfaldiga farmakologiska egenskaper”.

Dess tillämpning för behandling av inflammatoriska hudsjukdomar har varit väl etablerad över hela världen sedan det arbete som utfördes av Paul Unna (1882). Förutom dess förmåga att behandla inflammatoriska hudsjukdomar, har Ichthammol antibakteriella, anti-mykotiska och lugnande egenskaper och är därför användbart vid behandling av våta, kliande eksem och andra hudsjukdomar som dermatit och psoriasis, vilket hjälper till att bryta klåda-kli-cykeln.

Ichthammol innehåller fett och ger ett lager olja på hudytan, vilket hjälper till att förhindra fukt från att avdunsta, vilket håller huden hydratiserad. För patienter med kroniska hudåkommor som eksem eller hyperkeratos, i kombination med zinkoxidens egenskaper, är Ichthammol i Ichthopaste Bandage en lämplig terapeutisk produkt för symptomlindring och upprätthållande av hudens integritet.